
Nikka przeszła długą drogę, odkąd została założona na Hokkaido przez Masatakę Taketsuru, „ojca japońskiej whisky”. Dziś Nikka jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych firm produkujących napoje alkoholowe w Japonii, a jej produkty są dostępne w każdym zakątku kraju. Ta konkretna butelka od Nikki została finiszowana w beczkach po jabłkowej brandy.
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Jest to butelka z limitowanej edycji, wydana z okazji 100. rocznicy ślubu Masataki Taketsuru i Rity Taketsuru. Nikka została założona w 1934 roku przez Masatakę Taketsuru, byłego pracownika Suntory, który studiował na Uniwersytecie w Glasgow, a później kształcił się na blendera w nieistniejącej już destylarni Hazelburn w Campbeltown. Taketsuru otworzył destylarnię Yoichi w tym samym roku, w którym założył firmę, wzorując swoje alembiki na konstrukcji z długą szyjką destylatorów Longmorn w Speyside. Ze względu na braki magazynowe w magazynach Nikka, spowodowane bezprecedensowym popytem na japońską whisky w XXI wieku, w 2015 roku firma wycofała wszystkie swoje deklaracje dotyczące wieku.
Opis
Nikka przeszła długą drogę, odkąd została założona na Hokkaido przez Masatakę Taketsuru, „ojca japońskiej whisky”. Dziś Nikka jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych firm produkujących napoje alkoholowe w Japonii, a jej produkty są dostępne w każdym zakątku kraju. Ta konkretna butelka od Nikki została finiszowana w beczkach po jabłkowej brandy.
check_circle
check_circle