• Rabat
Nomad Outland Zestaw ze szklanką
  • Nomad Outland Zestaw ze szklanką

Nomad Outland Zestaw ze szklanką

Whisky Nomad Outland to nietypowe, innowacyjne podejście do szkockiej tradycji. Stworzona we współpracy szkockiej destylarni (z grupy Whyte & Mackay, do której należą m.in. The Dalmore) oraz hiszpańskiego mistrza dojrzewania sherry, słynie z wyjątkowego procesu produkcji i dojrzewania, który łączy w sobie dwie kultury – szkocką i hiszpańską.

239,90 zł
209,90 zł Zniżka 30,00 zł
Brutto
  Polityka bezpieczeństwa

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady dostawy

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady zwrotu

(edytuj w module Customer Reassurance)

Opis

Whisky Nomad Outland to nietypowe, innowacyjne podejście do szkockiej tradycji. Stworzona we współpracy szkockiej destylarni (z grupy Whyte & Mackay, do której należą m.in. The Dalmore) oraz hiszpańskiego mistrza dojrzewania sherry, słynie z wyjątkowego procesu produkcji i dojrzewania, który łączy w sobie dwie kultury – szkocką i hiszpańską.


1. Pochodzenie i proces produkcji

  1. Szkockie korzenie
    Nomad Outland to blended whisky oparta na starannie wyselekcjonowanych destylatach ze Szkocji (głównie region Speyside). Jej fundamentem jest mieszanka destylatów o różnym wieku, dopełniona charakterystycznym dla regionu Speyside lekkim, owocowo-kwiatowym profilem.

  2. Podwójne dojrzewanie: Szkocja i Hiszpania

    • Pierwsze lata whisky spędza w tradycyjnych dębowych beczkach w Szkocji, nabierając typowych dla szkockiej whisky nut wanilii, karmelu oraz owocowych niuansów.
    • Następnie gotowa mieszanka jest transportowana do Hiszpanii, do piwnic w regionie Jerez (słynnego z produkcji sherry). Tam umieszcza się ją w beczkach po sherry Pedro Ximénez (PX) oraz innych beczkach używanych w dojrzewaniu win wzmacnianych.
    • W Hiszpanii whisky dojrzewa dodatkowo przez około 12 miesięcy, nabierając głębokich, słodkich i lekko wytrawnych akcentów charakterystycznych dla sherry.
  3. Unikatowa kategoria “Outland”
    Ponieważ ostatnia faza dojrzewania odbywa się poza Szkocją, producent określa ją jako „Outland Whisky”. To powoduje, że Nomad jest jedną z niewielu whisky oficjalnie łączących w sobie esencję szkockiego rzemiosła z wpływami słonecznej Andaluzji.


2. Profil aromatyczno-smakowy

  1. Aromat

    • Dominują słodkie nuty rodzynek, suszonych owoców (daktyle, figi), kandyzowanej skórki pomarańczowej.
    • Wyczuwalne akcenty miodu, toffi, migdałów, a także delikatna wanilia pochodząca z dębowej beczki.
    • Tło wypełnia subtelna, sherry’owa głębia – ciepła i nieco dębowa.
  2. Smak

    • Na początku uderza przyjemna słodycz: karmel, suszone śliwki, czekolada mleczna.
    • Pojawiają się korzenne przyprawy (cynamon, goździki), które przełamują słodycz.
    • Balans między bogactwem sherry a delikatnością szkockiej bazy sprawia, że whisky jest gładka i aksamitna na języku.
  3. Finisz

    • Średniej długości, rozgrzewający, z wyraźnymi nutami orzechów, suszonych owoców i lekką tanicznością dębu.
    • Pozostaje przyjemne wrażenie słodyczy, przełamanej subtelną pikantnością.

3. Rekomendacje podania

  1. Czysta lub z odrobiną wody
    Najlepiej zacząć od degustacji Nomad Outland bez dodatków – wówczas najpełniej ujawni swój wyjątkowy charakter. Kilka kropel wody może dodatkowo otworzyć aromat, uwalniając głębsze niuanse sherry.

  2. Na kostkach lodu
    Dla osób, które wolą złagodzić nieco intensywność alkoholu, kilka kostek lodu sprawi, że whisky nabierze bardziej orzeźwiającego charakteru, choć delikatnie ograniczy bogactwo aromatu.

  3. W koktajlach
    Dzięki słodko-korzennej nucie i aksamitnemu smakowi Nomad świetnie sprawdza się w klasycznych koktajlach na bazie whisky, takich jak Old Fashioned czy Whisky Sour. W połączeniu z syropem cukrowym lub owocowym likierem podkreślone zostają przyjemne nuty sherry.


4. Podsumowanie

Whisky Nomad Outland to propozycja dla osób poszukujących niecodziennych doświadczeń degustacyjnych. Unikatowy proces podwójnego dojrzewania – najpierw w Szkocji, a następnie w Hiszpanii – sprawia, że łączy w sobie najlepsze cechy szkockiej blended whisky z głębią sherry z Jerez. Efektem jest trunek o bogatym, ciepłym aromacie, słodkim i zbalansowanym smaku oraz aksamitnym, korzenno-owocowym finiszu.

Jeśli cenisz sobie łagodniejsze, słodsze whisky z wyraźnym wpływem beczek po sherry – Nomad Outland będzie interesującym wyborem, stanowiącym swoisty „pomost” między tradycją szkockiego mistrzostwa i hiszpańskim temperamentem.

Szczegóły produktu

Opis

Zawarość alkoholu
41,3%
Pojemność
0,7l
Kraj
Szkocja
Opakowanie
Zestaw ze szklankami/szklanką
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Balvenie 14YO The Week of Peat

14-letni mocno torfowany single malt to druga whisky z kolekcji Balvenie Stories - słodka i dymna whisky, która równoważy ziemisty dym torfowy z charakterystyczną dla destylarni cytrusową nutą. Nos wypełniają delikatny dym torfowy, delikatne kwiaty i słodki toffi, a na podniebieniu początkowo wyczuwalne są nuty ostrych cytrusów, miodu kwiatowego,...
419,90 zł

Glenglassaugh Revival

The Revival to pierwsza ekspresja wypuszczona z destylarni Glenglassaugh po ponad 20-letniej przerwie. Glenglassaugh Revival dojrzewał w zbalansowanej mieszance beczek po czerwonym winie i świeżych beczek po bourbonie. Butelkowany w 46%, nie filtrowany na zimno i o naturalnym kolorze, Revival to oszałamiający single malt Highland z nadmorskim urokiem.
175,00 zł

Arran 10YO

10-latek z Arran istnieje już od 12 lat. Single malt jest dumą destylarni i obecnie jest jej wizytówką. Whisky butelkowana jest bez filtracji na zimno i bez dodatku barwników. Aromat: Bardzo owocowy, bananowy, cytrusowy i gruszkowy, podkreślony kakao, wanilią i przyprawami drzewnymi. Smak: słodka, kremowa konsystencja, z nutami cynamonu, cytrusów,...
199,90 zł

Tomatin 2008 12 YO Rivesaltes Cask

Limitowana edycja 2008 Tomatin single malt z francuskiej kolekcji destylarni, która została wykończona w beczkach po winie Rivesaltes. Aromaty prażonych orzechów laskowych, słodkiego jęczmienia i miękkich owoców, które wypełniają nos i odbijają się echem w całym podniebieniu.
499,00 zł

Lagavulin 8YO

Lagavulin Single Malt Scotch Whisky jest ceniona na całym świecie jako jedna z najbardziej wyjątkowych whisky single malt. W ramach obchodów 200-lecia Lagavulin wprowadzono specjalną edycję Lagavulin 8-latek. 8-letni Lagavulin prezentuje wariacje smaków i aromatów - słodycz, przeplatająca się z nutami cytrusów, elementy torfowe i dymne, a także obecność...
299,90 zł

Woodsman

Idealna do koktajli współczesna whisky idąca z biegiem czasu. Bardziej zuchwała przy jednoczesnym zachowaniu równowagi niż subtelnie zniuansowana czy zbyt mocno wyrazista w smaku, który ginie albo dominuje w drinku. Cechuje ją bogata, ciepła, złotobrązowa barwa i wyraźnie waniliowe aromaty przemieszane z subtelnymi nutami dymnymi. W smaku także wyczuwalne...
129,90 zł 149,90 zł

Bulleit Bourbon

Ponad 150 lat temu August Bulleit stworzył recepturę, zgodnie z którą po dziś dzień powstaje Bulleit Burbon. Produkowany jest zawsze małymi partiami, wyłącznie z najwyższej jakości składników.
95,00 zł

Teeling Small Batch

Teeling Small Batch, jest wytwarzana z mieszanki whisky słodowych i zbożowych, początkowo leżakowanych w beczkach po Bourbonie. Następnie do 12 miesięcy leżakuje w beczkach po rumie z Ameryki Środkowej. Butelkowana przy 46% ABV bez filtracji na zimno. Cudownie pełna smaku, z dużą ilością świeżych owoców, kremowej wanilii i żywymi nutami przyprawowymi.
109,90 zł 139,90 zł

Jack Daniel's 3L Kołyska

Jack Daniel's – wynaleziony został przez Jaspera Newtona "Jacka" Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
519,90 zł

Glenmorangie Tale of Tokyo

Limitowana edycja Glenmorangie a Tale of Tokyo to whisky zrodzonoa z obsesji Dr Billa Lumsdena do kultury, mody i kuchni Japonii. Sprzeczny i wieloaspektowy charakter Tokio zainspirował Dr Billa do stworzenia tej wyjatkowej whisky. Po dekadach poszukiwań, Dr Bill’owi w końcu udało się znaleźć i pozyskać kilka niezwykle rzadkich beczek z dębu Mizunara....
399,90 zł

Elijah Craig 12YO Barrel Proof Batch C921

Legenda głosi że pastor Elijah Craig, "przypadkowo" podpalając beczki od środka, zauważył że alkohol trzymany w takich beczkach kompletnie inaczej dojrzewał niż w tradycyjnych beczkach. Aktualnie wszyscy fani bourbów uznają Elijah Craig za protoplastę tej amerykańskiej whiskey. Batch B517 produkowany jest z 78% kukurydzy, 10% żyto,12% słodu jęczmiennego...
449,90 zł

Lagavulin 12 YO Special Release 2021

12-letnie wyrażenie nawiązuje do Lagavulina jako króla Islay. Ten single malt dojrzewał w beczkach z amerykańskiego dębu ponownego napełnienia i został wydestylowany w 2008 roku. Przy zawartości 56,5%, ta ekspresja cask Strength jest wolna od filtracji na zimno i sztucznych barwników. Znany jako „najostrzejsza i najbardziej zadymiona” szkocka w specjalnym...
999,00 zł

Jim Beam Red Stag

Jim Beam Red Stag produkowany jest z 4-letniego Bourbona Jim Beam, do którego dodawano naturalny aromat czarnej wiśni, aby uzyskać łagodny i wyjątkowy smak. Owocowa nuta, pojawiająca się dzieki istnieniu czarnej wiśni nie przytłacza typowego dla burbona zapachu. W smaku słodki z łagodnymi elementami dębu oraz niuansami czarnej wiśni. Finisz nienachalnie...
65,00 zł