
Aromat:
Blady, bardzo jasny kolor. Aromaty brzoskwiń i owoców egzotycznych oraz mineralne nuty wapna i mokrego kamienia.
Smak:
W ustach eleganckie, żywe i świeże, bogate w cytrusowe smaki z dodatkiem miodu, bananów i melona. Zachwyca jakością, owocowym charakterem i mineralnym orzeźwiającym wykończeniem.
Potrawy:
Aperitif, pikantne dania, kuchnia azjatycka, sery pleśniowe.
Nagrody:
Wine Spectator 92 pkt.
Robert Parker 90 pkt.
Wine Advocate 89 pkt.
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Winnica DR. LOOSEN znajduje się w najstarszym niemieckim regionie winiarskim Mozela i jest w posiadaniu rodziny od ponad 200 lat. Obecny właściciel Ernst Loosen, kiedy przejął winnicę w 1988 r. zdał sobie sprawę z potencjału jaki drzemie w 60 –letnich krzewach winorośli i postanowił produkować światowej klasy wina. Aby tego dokonać wprowadził szereg rewolucyjnych zmian - m.in. wprowadził nowe urządzenia i technologie przez co ograniczył do minimum kadrę pracowniczą, znacznie zmniejszył obszary upraw rezygnując z nawożenia chemicznego stosując jedynie nawozy organiczne, położył nacisk na ścisłą selekcję owoców,zastosował nowoczesne praktyki w beczkowaniu i leżakowaniu wina w piwnicach. Sześć głównych winnic zostały oznaczone jako "Erste Lage" - odpowiednik Grand Cru.Tylko wina z tych stron są najwyższej klasy i są butelkowane z oznaczeniem pojedynczych pól. Wszystkie pozostałe wina są oznaczone jako wina z nazwą posiadłości. Winnica specjalizuje się w produkcji znanych na całym świecie rieslingów. Strome południowe stoki tworzą idealny klimat do uprawy rieslinga a kamieniste i skaliste mozelskie gleby odbijając i utrzymując promieniowanie słoneczne tworzą bardzo ciepłe ciepłe mikroklimaty w najlepszych miejscach i pomagają zapewnić doskonałą dojrzałość owoców. Cienka warstwa uprawna gleby zmusza winorośl do drążenia głęboko do wody i składników mineralnych , dzięki czemu w efekcie końcowym wino zawdzięcza swoją charakterystyczną mineralność.
Opis
Aromat:
Blady, bardzo jasny kolor. Aromaty brzoskwiń i owoców egzotycznych oraz mineralne nuty wapna i mokrego kamienia.
Smak:
W ustach eleganckie, żywe i świeże, bogate w cytrusowe smaki z dodatkiem miodu, bananów i melona. Zachwyca jakością, owocowym charakterem i mineralnym orzeźwiającym wykończeniem.
Potrawy:
Aperitif, pikantne dania, kuchnia azjatycka, sery pleśniowe.
Nagrody:
Wine Spectator 92 pkt.
Robert Parker 90 pkt.
Wine Advocate 89 pkt.
check_circle
check_circle