
Unicum to węgierski likier ziołowy o długiej tradycji wytwarzania. Według przekazów historycznych pierwszą degustację przeprowadził cesarz Józef II Habsburg. Likier przyrządził dla niego nadworny medyk Zwack w roku 1790. Unicum było pierwotnie alkoholem o działaniu medycznym, stosowanym na problemy trawienne, nawet współcześnie Węgrzy zalecają ten likier jako "lek na wszystko" i polecają picie kieliszka likieru po posiłku. Unicum często bywa serwowany jako aperitif dzięki swoim właściwościom pobudzającym apetyt.
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Aż po dziś dzień, przykłada się wielką wagę do tego, by wszystkie składniki było jak najbardziej naturalne. Produkcją Unicum zajmuje się tylko jedna rodzinna firma z siedzibą w Budapeszcie. W jego skład wchodzi aż czterdzieści odmian ziół, ręcznie zbieranych i transportowanych z Niziny Panońskiej. Unicum przez minimum sześć miesięcy leżakuje w dębowych beczkach, gdzie przekształca się w czterdziestoprocentowy, ciemnobrązowy, dość gorzki likier o ziołowo-korzennym smaku i aromacie.
Opis
Unicum to węgierski likier ziołowy o długiej tradycji wytwarzania. Według przekazów historycznych pierwszą degustację przeprowadził cesarz Józef II Habsburg. Likier przyrządził dla niego nadworny medyk Zwack w roku 1790. Unicum było pierwotnie alkoholem o działaniu medycznym, stosowanym na problemy trawienne, nawet współcześnie Węgrzy zalecają ten likier jako "lek na wszystko" i polecają picie kieliszka likieru po posiłku. Unicum często bywa serwowany jako aperitif dzięki swoim właściwościom pobudzającym apetyt.
check_circle
check_circle