• Rabat
Nomad Outland
  • Nomad Outland

Nomad Outland

Whisky Nomad Outland to nietypowe, innowacyjne podejście do szkockiej tradycji. Stworzona we współpracy szkockiej destylarni (z grupy Whyte & Mackay, do której należą m.in. The Dalmore) oraz hiszpańskiego mistrza dojrzewania sherry, słynie z wyjątkowego procesu produkcji i dojrzewania, który łączy w sobie dwie kultury – szkocką i hiszpańską.

229,90 zł
199,90 zł Zniżka 30,00 zł
Brutto
  Polityka bezpieczeństwa

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady dostawy

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady zwrotu

(edytuj w module Customer Reassurance)

Opis

Whisky Nomad Outland to nietypowe, innowacyjne podejście do szkockiej tradycji. Stworzona we współpracy szkockiej destylarni (z grupy Whyte & Mackay, do której należą m.in. The Dalmore) oraz hiszpańskiego mistrza dojrzewania sherry, słynie z wyjątkowego procesu produkcji i dojrzewania, który łączy w sobie dwie kultury – szkocką i hiszpańską.


1. Pochodzenie i proces produkcji

  1. Szkockie korzenie
    Nomad Outland to blended whisky oparta na starannie wyselekcjonowanych destylatach ze Szkocji (głównie region Speyside). Jej fundamentem jest mieszanka destylatów o różnym wieku, dopełniona charakterystycznym dla regionu Speyside lekkim, owocowo-kwiatowym profilem.

  2. Podwójne dojrzewanie: Szkocja i Hiszpania

    • Pierwsze lata whisky spędza w tradycyjnych dębowych beczkach w Szkocji, nabierając typowych dla szkockiej whisky nut wanilii, karmelu oraz owocowych niuansów.
    • Następnie gotowa mieszanka jest transportowana do Hiszpanii, do piwnic w regionie Jerez (słynnego z produkcji sherry). Tam umieszcza się ją w beczkach po sherry Pedro Ximénez (PX) oraz innych beczkach używanych w dojrzewaniu win wzmacnianych.
    • W Hiszpanii whisky dojrzewa dodatkowo przez około 12 miesięcy, nabierając głębokich, słodkich i lekko wytrawnych akcentów charakterystycznych dla sherry.
  3. Unikatowa kategoria “Outland”
    Ponieważ ostatnia faza dojrzewania odbywa się poza Szkocją, producent określa ją jako „Outland Whisky”. To powoduje, że Nomad jest jedną z niewielu whisky oficjalnie łączących w sobie esencję szkockiego rzemiosła z wpływami słonecznej Andaluzji.


2. Profil aromatyczno-smakowy

  1. Aromat

    • Dominują słodkie nuty rodzynek, suszonych owoców (daktyle, figi), kandyzowanej skórki pomarańczowej.
    • Wyczuwalne akcenty miodu, toffi, migdałów, a także delikatna wanilia pochodząca z dębowej beczki.
    • Tło wypełnia subtelna, sherry’owa głębia – ciepła i nieco dębowa.
  2. Smak

    • Na początku uderza przyjemna słodycz: karmel, suszone śliwki, czekolada mleczna.
    • Pojawiają się korzenne przyprawy (cynamon, goździki), które przełamują słodycz.
    • Balans między bogactwem sherry a delikatnością szkockiej bazy sprawia, że whisky jest gładka i aksamitna na języku.
  3. Finisz

    • Średniej długości, rozgrzewający, z wyraźnymi nutami orzechów, suszonych owoców i lekką tanicznością dębu.
    • Pozostaje przyjemne wrażenie słodyczy, przełamanej subtelną pikantnością.

3. Rekomendacje podania

  1. Czysta lub z odrobiną wody
    Najlepiej zacząć od degustacji Nomad Outland bez dodatków – wówczas najpełniej ujawni swój wyjątkowy charakter. Kilka kropel wody może dodatkowo otworzyć aromat, uwalniając głębsze niuanse sherry.

  2. Na kostkach lodu
    Dla osób, które wolą złagodzić nieco intensywność alkoholu, kilka kostek lodu sprawi, że whisky nabierze bardziej orzeźwiającego charakteru, choć delikatnie ograniczy bogactwo aromatu.

  3. W koktajlach
    Dzięki słodko-korzennej nucie i aksamitnemu smakowi Nomad świetnie sprawdza się w klasycznych koktajlach na bazie whisky, takich jak Old Fashioned czy Whisky Sour. W połączeniu z syropem cukrowym lub owocowym likierem podkreślone zostają przyjemne nuty sherry.


4. Podsumowanie

Whisky Nomad Outland to propozycja dla osób poszukujących niecodziennych doświadczeń degustacyjnych. Unikatowy proces podwójnego dojrzewania – najpierw w Szkocji, a następnie w Hiszpanii – sprawia, że łączy w sobie najlepsze cechy szkockiej blended whisky z głębią sherry z Jerez. Efektem jest trunek o bogatym, ciepłym aromacie, słodkim i zbalansowanym smaku oraz aksamitnym, korzenno-owocowym finiszu.

Jeśli cenisz sobie łagodniejsze, słodsze whisky z wyraźnym wpływem beczek po sherry – Nomad Outland będzie interesującym wyborem, stanowiącym swoisty „pomost” między tradycją szkockiego mistrzostwa i hiszpańskim temperamentem.

Szczegóły produktu

Opis

Zawarość alkoholu
41,3%
Pojemność
0,7l
Kraj
Szkocja
Opakowanie
Kartonik
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Johnnie Walker Green Label Blended Malt

Edycja blended malt whisky, która zadebiutowała na rynku w 2003 roku. W ciągłej sprzedaży dostępna do 2010 roku. Składa się z około 25 wyselekcjonowanych destylatów, pochodzących głównie z destylarni Talisker, Linkwood, Caol Ila i Cragganmore. Starzona w tradycyjnych dębowych beczkach przez minimum 15 lat.
1 499,00 zł

Chivas Regal Ultis XX

Chivas Regal Ultis XX jest najnowszym butelkowaniem Chivas i czerpie z koncepcji pierwszego Chivas Regal Ultis. Ultis XX składa się w sumie z pięciu single maltów z pięciu destylarni Strathisla, Allt A'bhainne, Braeval, Longmorn i Tormore. Słód miesza się z whisky zbożową z destylarni Strathclyde, aby stworzyć blended szkocką whisky. Whisky ta stanowi...
679,90 zł

Togouchi 9YO

Dziewięcioletnia whisky Togouchi produkowana w destylarni Chugoku Jozo, znajdującej się w górach w niedalekiej odległości od miasta Hiroshima. Powstała z mieszkanki destylatów słodowych i zbożowych, pochodzących ze Szkocji oraz Kanady. Starzona 9 lat w dębowych beczkach.
389,90 zł

Nikka Coffee Grain Whisky

Nikka Coffey Grain to znakomite whisky, wyprodukowane z kukurydzy przy użyciu aparatu Coffey’a. Nieco egzotyczny, lekko owocowy i absolutnie unikalny trunek, dla koneserów szukających niekonwencjonalnych smaków.
279,90 zł

Longmorn 25YO Secret Speyside

25-letni single malt Longmorn poddano podwójnemu procesowi leżakowania w beczkach z dębu amerykańskiego (typu hogshead i butt).Niezwykła słodycz z nutami cynamonu przechodzącymi w delikatne jabłko, mandarynki i rodzynki sułtańskie. Wytrawna w odbiorze, o długim i gładkim finiszu. Numerowane butelki, brak filtracji na zimno, zawartość alkoholu: cask...
2 099,00 zł

Tomatin Cask Strength

Tomatin Cask Strength 57,5% dojrzewa w połączeniu beczek po bourbonie oraz beczek po Sherry. Butelkowana z mocą beczki. Cask Strength to edycja która mimo swojej mocy wciąż zachowuje charakterystyczny, bogaty i słodki ton Tomatina. Dominują aromaty słodkiego syropu i herbatników imbirowych, a smak bochenka słodowego i marcepanu prowadzą do wytrawnego,...
215,00 zł

Braes of Glenlivet 27YO Secret Speyside

Unikatowy 27-letni single malt Braes of Glenlivet dojrzewał w beczkach first-fill z dębu amerykańskiego. Intensywny aromat czerwonego jabłka i cynamonu. Słodkawa i kremowa w smaku, z nutami dojrzałych bananów oraz długim i jedwabiście gładkim finiszem. Numerowane butelki, brak filtracji na zimno, zawartość alkoholu: 48%.Aromat: intensywne, owocowe...
2 099,00 zł

Togouchi Kiwami Japanese Blended Whisky

Togouchi Kiwami produkowana jest w destylarni Chugoku Jozo, położonej w górach, w pobliżu miasta Hiroshima. Destylaty słodowe i zbożowe importowane są ze Szkocji i Kanady, mieszane i beczkowane na miejscu w destylarni. Leżakują od 4 - 8 miesięcy w specyficznych warunkach, jakie panują w magazynie destylarni, który znajduje się w 361 metrowym tunelu...
245,00 zł

Bowmore No. 1

Nazwany na cześć słynnego sklepienia destylarni nr 1 na Islay, które było domem dla niektórych z najbardziej znanych whisky na świecie. Jest to kremowy single malt, który dojrzewa wyłącznie w beczkach po bourbonie. Słodkie nuty waniliowe wspaniale komponują się z klasycznymi nutami Bowmore torfu przybrzeżnego i owoców cytrusowych
169,90 zł

Aultmore 12YO Foggie Moss

12-letnia szkocka whisky single malt Aultmore, to część gamy Dewar's The Last Great Malts, wprowadzonej na rynek w 2014 roku. Orzeźwiający mieszanka, z dużą ilością wanilii, miodu i cytrusów, z odrobiną trawiastego smaku.
259,90 zł

Tamdhu 15YO Sherry Oak Casks

Dojrzewający w beczkach po sherry oloroso, ten 15-letni Tamdhu ma aromaty szarlotki, pikantnych porzeczek i skórki pomarańczowej. Podniebienie jest pełne soczystych moreli, wibrujących malin i gorzkich migdałów, przed długim finiszem pełnym słodowych herbatników i kremowych nut sherry.
545,00 zł

Glenfiddich 26YO Excellence

To rzadkie wydanie whisky z gorzelni Glenfiddich, położonej w samym sercu regionu Speyside, w Dufftown. Edycja 26 letnia została wydana w 2014 roku. Whisky została skomponowana z destylatów, które dojrzewały wyłącznie w beczkach po bourbonie, pochodzących z Kelvin Cooperage w Kentucky. Po 26 latach starzenia whisky posiada indywidualny charakter z...
2 999,00 zł

Ballantine's 17YO

Ballantine's – marka szkockiej whisky typu blended, została założona w 1827 roku przez George’a Ballantine’a. Receptura tej whisky pozostaje niezmieniona i opiera się głównie na destylatach z gorzelni Glenburgie. Do tworzenia tej whisky wykorzystuje się około 35 destylatów z różnych stron Szkocji, które dojrzewały co najmniej 17 lat w dębowych beczkach....
229,90 zł

Glenallachie 12YO

Ten 12-letni single malt określany jest przez Billy'ego Walkera sercem całej podstawowej linii whisky z destylarni GlenAllachie. Jest to kompozycja whisky z najlepszych, wyselekcjonowanych beczek głównie po sherry Pedro Ximenez, Oloroso oraz virgin oak. Stanowi świetną i uniwersalną propozycją dla wszystkich miłośników single maltów ze Speyside. Uwagę...
349,00 zł